Cum facem față stresului emigrării
Cum facem față stresului emigrării
O varietate de studii ne arată că procesul de emigrare poate fi unul dificil și, dacă nu este abordat într-un mod cât mai sănătos, poate avea un impact negativ pe termen lung.
Impactul emigrării se poate resimți la nivelul sănătății mintale și al încrederii de sine, de asemenea, un impact îl vor resimți și cei rămași acasă. Este foarte IMPORTANT să rețineți că emoțiile negative sunt parte dintr-un proces normal de emigrare și că vor trece! Dați-vă voie să le simțiți, chiar dacă sunt negative, e sănătos să le procesăm și să nu le ”băgăm sub preș”.
Tot studiile ne arată, ghiciți ce? Dacă gestionăm emigrarea într-un mod sănătos, aceasta este asociată cu bunăstare pe termen lung, o sănătate mai bună și cu mai multe oportunități de dezvoltare.
Puteți avea o mare influență asupra modului în care vă simțiți. Mai jos, sunt enumerate câteva metode dovedite care ar putea ajuta la adaptarea la noua țară. Faptul că realizați că aveți posibilitatea de a influența lucrurile este deja un mare pas în direcția bună.
Deci, cum gestionăm sănătos mutatul într-o altă țară?
- Stabiliți AȘTEPTĂRI REALISTE, este un proces, este normal să dureze o perioadă de timp până vă adaptați
- Concentrează-te pe momentul PREZENT, știu că mintea ta rătăcește uneori la trecut și la viitor, dar este foarte important să încerci să îți readuci mereu atenția pe momentul prezent. Plimbările, conștientizarea modului în care picioarele tale ating pământul, a culorilor din jurul tău, a sunetelor - acestea îți pot ajuta mintea să se concentreze pe prezent
- Creează RUTINE! Rutinele sunt dovedite a fi foarte de ajutor atunci când facem schimbări mari în viața noastră. Încearcă să setezi o oră la care să te trezești zilnic, un program de mese, poate un program de învățat limba, orice fel de rutine te avantajează.
- Încearcă să IEȘI DIN CASĂ! Poate reușești să găsești o comunitate, noi prieteni; grupurile de Facebook locale te pot ajuta. Este important să comunici pentru a putea crea un sentiment de APARTENENȚĂ în noua țară.
- Vorbește despre cum te SIMȚI și despre îngrijorările tale. Cum spuneam și mai sus, procesarea emoțiilor este foarte importantă pe termen lung, vorbitul despre felul în care ne simțim și despre lucrurile care ne îngrijorează ne ajută.
- Dacă te simți copleșit de procesul de mutare și simți că totul e prea greu de dus, cel mai bine este să vorbești cu un specialist. Încearcă să găsești un psiholog român în zona ta sau, o altă soluție ar fi psihologi români care fac terapie online.
Încetul cu încetul, veți începe să vedeți lucruri pozitive și în noua țară și veți avea o atitudine mai pozitivă față de viitor. Veți începe să vă recâștigați încrederea în capacitatea de a vă descurca chiar și atunci când există dificultăți.
ȚINE MINTE, te-ai mutat în Germania pentru o viață mai bună, pentru mai multe oportunități de dezvoltare, pentru o situație financiară mai bună, pentru per total mai BINE. E important să îți amintești asta constant și să îți revizuiești obiectivele. Noi vom încerca să fim aici pentru tine cu sfaturi cât mai utile și suport în această tranziție atât de importantă.
Surse:
Journal Health Psychology & Behavioural Medicine Journal
MIELI Mental Health Finland
Journal of Natural Science, Biology and Medicine